Чим загрожує відведення ОЗСП Азов із Маріуполя

Нещодавно, із джерел в управлінні оперативно-тактичного угрупування «Маріуполь», стало відомо, що командуючий НГУ, генерал-лейтенант Аллєров прийняв рішення вивести ОЗСП АЗОВ із зони АТО та направив його бійців в Запорізьку область нести службу на віртуальних блокпостах та спостережних пунктах уздовж узбережжя Азовського моря. Рішення доволі сумнівне, адже АЗОВ є загоном спеціального призначення, що має добре тренованих бійців, багато з яких мають бойовий досвід, а також велику кількість бронетехніки, власну танкову роту та гаубичний дивізіон — це саме та сила, яка може відігравати на фронті важливу роль. Об'єктивно кажучи, на теперішній момент АЗОВ є найкращим підрозділом НГУ, як за матеріально-технічною базою, так і за підготовкою бійців. До того ж це найбільш вмотивований підрозділ не лише в НГУ, а й в усьому українському війську. В той час як більшість військових відрядження на передову сприймають як примус, бійці АЗОВу чекають цього як нагороди.

Наскільки обґрунтоване використання спецназу на недіючих блокпостах та спостережних пунктах у Запорізькій області — це велике питання. Також цікавим є те, що з цих самих постів були зняті нацгвардійці строкової служби та перекинуті в зону АТО, а саме ОТУ «Маріуполь», що вже саме собою викликає багато питань. Треба згадати, що президент України Петро Порошенко обіцяв, що строковики не будуть проходити службу в зоні АТО.

Важливо зазначити ще й той факт, що в разі загострення ситуації АЗОВу треба буде збирати бійців по всій Запорізькій області та рухатися в свою зону відповідальності в ОТУ «Маріуполь», в цей же час нацгвардійці-строковики будуть зобов'язані залишити зону АТО та зайняти свої позиції на тих блокпостах та спостережних пунктах,  де тепер стоять азовці. Якщо накласти все це на хаос та плутанину, які почнуться в тому разі, якщо ворог перейде в наступ, то буде попросту провалено фронт у районі Маріуполя, а саме місто залишиться беззахисним перед російськими загарбниками. Швидше за все тоді ж розпочнуть свою діяльність ДРГ ворога, основною задачею яких буде полювання на колони військової техніки та руйнування шляхів сполучення. Ті ж сили, які таки доберуться до своїх позицій, уже не зможуть завадити просуванню ворога та будуть знищені без особливих зусиль.

Сумнів викликає й ефективність використання АЗОВу на спостережних пунктах на узбережжі Азовського моря. Ці СП не мають спеціальної оптики і локаційного обладнання, а спостереження ведеться лише на дальність зорового контакту. Також варто розуміти, що в разі застосування морського десанту російськими військами буде заглушено весь мобільний та радіозв’язок. Ці спостережні пункти виявляться абсолютно недієздатними, адже передати повідомлення про десант вони не зможуть, і чинити ефективний опір їм також не вдасться через невелику кількість особового складу.

Таким послабленням позицій в ОТУ «Маріуполь» та розпорошення сил ОЗСП АЗОВ по Запорізькій області можуть скористатися російські окупанти, а вчинити гідний опір буде нікому. До того ж такі дії командування НГУ призводять до повної деморалізації бойового духу бійців, які готувались воювати. В їхню підготовку держава вклала величезні кошти, а тепер їх використовують як охоронців. Варто задуматися, на чиєму боці грає генерал-лейтенант Юрій Аллєров...

Апдейт до базової інформації на Азовських ресурсах про виведення полку «АЗОВ» із Маріуполя.

Офіційна заява прес-служби НГУ від 27.08.2016, покликана прояснити «неправдиву інформацію» про виведення АЗОВу з Маріуполя у Запоріжжя, не містить нічого нового, де-факто підтверджуючи «неофіційні чутки» в Інтернеті. Саме з такої невинної ротації розпочалася демілітаризація Широкиного, тільки тепер на кону стоїть значно більше. І вже зовсім фантасмагорично звучать слова про те, що «кількісний та якісний склад Національної гвардії в Маріуполі не зменшено, що дозволяє підтримувати обороноздатність міста на високому рівні». Єдине, що можна сказати у відповідь — це що командуванню НГУ й не тільки самому не завадить суттєва кадрова ротація, і обороноздатність України від цього тільки виграє.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте